În topul preferinţelor, România este a doua sursă de personal talentat din Europa
Polonia se află pe primul loc, iar după noi urmează Germania, Italia şi Rusia
Companiile din vestul Europei doresc să-şi extindă capitalul de muncitori talentaţi pe care îl deţin, iar România este o destinaţie preferată la acest capitol. Potrivit unui raport realizat de compania Manpower, referitor la migraţia forţei de muncă, în 2011, doar Polonia a fost o piaţă mai solicitată decât România. Polonezii au ocupat circa 12% din cererea de muncitori cu potenţial, în timp ce românii au fost solicitaţi de circa 8% dintre angajatorii interesaţi de a atrage un capital uman de o calitate cât mai bună.
Potrivit studiului Migrarea Forţei de Muncă 2011, România s-a aflat la acest capitol peste Germania, care a acaparat 7% din interesul angajatorilor, Italia sau Rusia cu câte 5 procente fiecare. "Tendinţa de a concura pentru personalul talentat este cea mai pronunţată în regiunea Europei de Est - cele mai importante surse de forţă de muncă competentă se regăsesc aici", se arată în raportul furnizorului de soluţii şi servicii în sectorul resurselor umane.
ManpowerGroup a realizat acest studiu în rândul a peste 25.000 de angajatori din 39 de ţări şi teritorii la nivel global pentru a evidenţia mişcarea forţei de muncă în afara graniţelor şi influenţa acesteia în reducerea deficitului de talente.
Studiul mai arată că la nivelul întregii Europe circa 56% dintre angajatorii care privesc dincolo de piaţa locală în căutarea de personal talentat afirmă că nu întâmpină niciun obstacol în demararea proceselor de recrutare - acest procent cel mai probabil este influenţat de politicile Uniunii Europene în privinţa migraţiei forţei de muncă.
În ceea ce priveşte dificultăţile pe care le întâmpină, cel mai frecvent obstacol în recrutarea de personal din afara graniţelor e