O persoană din Marea Britanie susţine că ar fi în posesia unei viori care i-a aparţinut unuia dintre instrumentiştii de pe Titanic, scrie Daily Mail.
Wallace Hartley, ca şi ceilalţi şapte muzicieni de la bordul vasului, a murit pe 15 aprilie 1912, când Titanicul a izbit un aisberg şi s-a scufundat. În Marea Britanie, Hartley este privit ca un adevărat erou, legenda spunând că a cântat până în ultima clipă şi că trupul său neînsufleţit a fost descoperit cu vioara la piept.
Wallace Hartley, cu vioara lui, alături de mai mulţi instrumentişti ai orchestrei din Bridlington(nu toţi au fost pe Titanic)
În cei 100 de ani scurşi de la tragedie, nu s-a ştiut nimic despre locul unde a ajuns vioara lui Hartley şi se credea că aceasta a fost furată, notează Daily Mail. Acum, însă, o persoană rămasă anonimă susţine că, imediat după ce Titanicul s-a scufundat, vioara i-a fost înmânată logodnicei lui Hartley, Maria Robinson, însă nu precizează cum a ajuns apoi în grija sa.
Presupusul posesor al viorii susţine că nu este rudă cu Wallace Hartley, însă a prezentat mai multe dovezi care par să confirme autenticitatea viorii. Dovada principală este faptul că vioara se află într-o cutie cu iniţialele W.H.H (de la numele complet al muzicianului) şi cu inscripţia: „Pentru Wallace, cu ocazia logodnei noastre, de la Maria”.
În prezent, vioara este analizată de Henry Aldrige, directorul unei case de licitaţii care administrează obiectele de pe Titanic. „Când am văzut prima dată vioara, am fost uluit. Aşteptăm rezultatele testelor (n.r. pentru a dovedi autenticitatea viorii). Cercetarea este scumpă, dar valoarea istorică este mai importantă. Proprietarul viorii nu s-a decis dacă vrea să păstreze instrumentul sau să-l vândă. Cel mai probabil, vioara va fi expusă într-un muzeu, dacă se va dovedi autentică”, a spus Aldrige. El a precizat că, până la sfârşi