De acum, copiii pot învăţa să mănânce ca la carte. Astăzi a fost lansat manualul "Cum să ne hrănim sănătos", care va fi predat elevilor de clasa a IV-a. Este prima carte de nutriţie introdusă în cadrul sistemului de învăţământ românesc.
Cu prilejul lansării manualului, doctor Lygia Alexandrescu, autoarea cărţii, a atras atenţia că educaţia nutriţională trebuie să înceapă acasă şi să continue pe băncile şcolii. Aceasta pentru că tot mai mulţi copii ajung la cabinetele medicilor din cauza obezităţii, nivelului crescut al colesterolului, trigliceridelor, glicemiei – tulburări provocate de alimentaţia nesănătoasă, întâlnite în trecut numai la populaţia adultă. "Manualul se adresează copiilor de 10-11 ani, care au noţiuni de bază privind corpul uman, pentru că la această vârstă se formează deprinderi şi obiceiuri care vor fi aplicate toată viaţa", a subliniat doctor Lygia Alexandrescu. Ea a mai adăugat că "progresul şcolar şi dezvoltarea intelectuală a copiilor depind în mare măsură de alimentaţie. Iată încă un motiv serios de a-i învăţa pe copii cum să mănânce sănătos".
Manualul "Cum să ne hrănim sănătos", apărut la Editura Aramis, este avizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Lucrarea este structurată în patru mari capitole: Stil de viaţă sănătos, Nutrienţi speciali, Piramida alimentară explicată, Etichetele alimentelor. "Informaţiile sunt tratate într-o manieră prietenoasă, sunt explicate pe înţelesul copiilor, iar pentru că este un manual activ, la final, copiii sunt îndemnaţi să completeze fişe, să-şi exprime opinii, să pună în practică ce au învăţat", a explicat autoarea.
Manualul este introdus în aria opţională a programei şcolare din România. El este aşteptat de învăţători şi educatori, care în luna februarie pot opta pentru materia opţională, iar în toamnă pentru manualul "Cum să ne hrănim sănătos". @N_