Cele mai multe joburi vacante în Europa sunt cele de muncitori necalificaţi (17%) şi de aceea angajatorii din Germania, Italia sau Spania recrutează personal din statele din Europa de Est, unde există forţă de muncă competentă, arată un studiu al firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup.
Studiul, realizat în 39 de ţări în perioada iulie-august 2011, pe un eşantion de 25.000 de angajatori, a inclus răspunsurile a 400 de angajatori de pe piaţa locală. România este cea de-a doua sursă principală de recrutare de personal talentat din Europa (8%), după Polonia (12%), după care urmează Germania (7%), Italia (5%) şi Rusia (5%).
"Confirmată mai nou şi de către angajatori, migraţia forţei de muncă devine o prioritate îngrijorătoare pentru piaţa muncii din România. Lipsa argumentelor şi a unei strategii cu care să atragă pe piaţa locală personalul emigrat expune România riscului de a pierde un avantaj esenţial în contextul economic actual - potenţialul uman", este de părere Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.
Principalii competitori ai ManpowerGroup România sunt Adecco România, Lugera & Makler, Trenkwalder sau APT.
Cei mai îngrijoraţi de migraţia forţei de muncă locale sunt angajatorii din Bulgaria (73%), Grecia (72%) şi Turcia (64%). Mai bine de jumătate din angajatorii români (56%) care au participat la studiu sunt îngrijoraţi de impactul pe care migrarea angajaţilor îl are asupra pieţei muncii locale, iar 88% dintre aceştia consideră că atât mediul de afaceri, cât şi Guvernul ar trebui să ia măsuri care să stopeze migrarea angajaţilor şi să-i aducă înapoi în ţară pe cei plecaţi la muncă în străinătate. Pe de altă parte, de la începutul crizei până la finalul lui 2011 peste 540.000 de salariaţi au dispărut din statistici, iar marile firme au trecut prin proce