Pădurea complexului Scroviştea, zonă naturală protejată la nivelul UE, va fi trecută în gestiunea RA-APPS şi constituită, prin derogare de la mai multe legi, ca fond de vânătoare pentru complexul de protocol al preşedintelui României, operaţiune efectuată şi de Guvernul Năstase, dar anulată în 2008.
Pădurea Scroviştea are regim de zonă naturală protejată, recunoscut şi la nivelul Comisiei Europene.
Acest fond cinegetic va fi atribuit în mod direct în gestiunea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru o perioadă de zece ani, relevă un proiect de lege pregătit în acest sens şi încă neprezentat Guvernului.
Toate aceste operaţiuni vor fi efectuate prin derogare de la mai multe legi care reglementează protecţia mediului.
Astfel, o suprafaţă de 2.562 hectare din fondul forestier al complexului Scroviştea, proprietate publică a statului, va fi trecută în administrarea RA-APPS prin derogare de la Codul Silvic, care stabileşte că fondul forestier trebuie administrat de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Fondul forestier va fi administrat printr-un ocol silvic care urmează să fie constituit tot prin derogare de la lege în ceea ce priveşte suprafaţa minimă de constituire în regiunea de câmpie, aceeaşi derogare urmând să fie aplicată şi pentru constituirea pădurii ca fond cinegetic.
Derogarea este necesară deoarece Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic impune ca suprafaţa unui fond de vânătoare în zona de câmpie să fie de cel puţin 5.000 hectare.
Tot prin derogare de la lege, RA-APPS va fi inclusă în categoria gestionarilor de fonduri cinegetice şi va prelua pădurea în gestiune prin atribuire directă.
În forma administrativă actuală, pădurea Scroviştea este declarată zonă naturală protejată şi reprezintă un sit de importanţă comunitară, inclus în reţeaua ecologică europeană Natura 2000, fiind inte