Lupta împotriva pirateriei online a luat amploare anul acesta, iar presiunea caselor de discuri şi a celor de producţie de film începe să se facă simţită şi în România.
În urmă cu două săptămâni, justiţia americană a închis Megaupload.com, unul dintre cele mai mari site-uri de partajare de fişiere din lume, şi i-a arestat pe angajaţii acestuia.
Marţi, poliţia ucraineană a închis Ex.ua, cel mai popular site de unde se puteau descărca muzică şi filme, în respectiva ţară. Se pare că măsura a fost luată după ce mai mulţi giganţi IT, printre care Microsoft şi Adobe, au depus plângeri la adresa fondatorilor site-ului.
În timpul percheziţiilor, poliţiştii au confiscat zeci de calculatoare şi 200 de servere cu aproximativ 6.000 de terabiţi de documente (6,1 milioane de GB). De asemenea, au fost interogate 16 persoane, printre care şi prorietarul Ex.ua, un cetăţean de origine letonă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de distribuire ilegală de muzică, filme şi programe protejate de drepturi de autor, angajaţii site-ului riscă o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare, conform legii ucrainene.
De câteva zile, tracker.sharereactor.ro, unul dintre cele mai cunoscute site-uri româneşti de torrente, nu mai este activ, afişând mesajul "Conexiunea a fost resetată". Este posibil să fie doar o problemă tehnică, însă, de asemenea, există posibilitatea ca site-ul să fi fost închis de autorităţi, din acelaşi motiv precum cele de mai sus.
România - alături de ţările din UE, dar şi alte 22 de state - a semnat săptămâna trecută, la Tokyo, un acord internaţional privind protejarea drepturilor de autor, numit ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
Lupta împotriva pirateriei online a luat amploare anul acesta, iar presiunea caselor de discuri şi a celor de producţie de film începe să se facă simţită şi în România.
În urmă cu două săptămâni, jus