Judecătorii se plâng că au prea mult de lucru și vor să fie ajutați de asistenți personali. Ministrul Justiției propune însă ca specialiștii să fie împărțiți pe domenii. Noul personal al instanțelor va fi prevăzut într-o lege. Proiectul face parte din reforma Justiției inițiată de autorități.
Judecătorii din Capitală şi cei de la Curţile de Apel vor avea asistenţi judiciari de la 1 septembrie, iar ceilalți magistrați din țară - din 1 ianuarie 2013. Noua funcție urmează să fie instituită prin lege. Nemulțumiți de proiect, juzii insistă ca în document să apară fraza „fiecăruia câte un asistent". De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, spune că sintagma a fost evitată pentru ca ajutorii să nu fie transformaţi în niște „robi" care le vor prepara magistraţilor cafea şi le vor duce geamantanele. Oficialul crede că asistenții ar trebui specializaţi și afirmă că nici nu avem sufiecienți bani. „Am încercat să fugim de această formulă pentru ca asistentul să nu ajungă un subaltern al judecătorului. Este mai raţional să-i specializezi pe diferite categorii de probleme, nu pe persoane", a explicat Oleg Efrim la o ședință cu judecătorii.
„Nu putem da un asistent la 20 de judecători şi am hotărât problema! În această situaţie, de ce să spunem că facem reforme, care nu vor avea loc în realitate?", s-a revoltat Nichifor Corochii, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
„Înţelegem că e criză şi sărăcie. Dar dacă nu va fi indicat în lege ceea ce cerem, nu vom avea niciodată asistenţi. Propunem să fie introdusă o singură propoziţie, una simplă", a insistat şi preşedintele Judecătoriei Botanica, Ion Druţă.
„E IMPOSIBIL SĂ MAI LUCRĂM AȘA!"
Deşi cei care au lucrat asupra proiectului au făcut trimitere la practica altor ţări, judecătorii au fost reticenţi şi la aceste exemple. „Ne-aţi spus că alte state au mers pe calea pe