Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în uniunea economică și monetară, cum este numele oficial al tratatului de disciplină bugetară semnat de 25 din cele 27 de state ale Uniunii Europene, a fost publicat pe site-ul Comisiei Europene. Potrivit acestuia, după intrarea în vigoare a tratatului, statele din zona euro, dar și cele care nu au adotat încă moneda unică, vor trebui să respecte niște regului clare, astfel încât deficitul să nu fie mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică să nu reprezinte mai mult de 60% din PIB. Sursa: Reuters
Președintele Tarian Băsescu a declarat, ieri, că se așteaptă ca Tratatul să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie 2013, respectiv în toamna acestui an. România a semnat tratatul și s-a angajat să introducă în Constituție unele dintre prevederi. Pentru modificarea Legii Fundamentale în sensul tratatului de disciplină fiscală, România are la dispoziție 12 luni de la data intrării sale în vigoare.
VEZI aici Tratatul.
Printre prevederile deja popularizate, precum cele referitoare la deficitul structural de cel mult 0,5%, tratatul prevede și:
- obligația statelor membre de a supune atenției Comisiei Europene programele privind reformele structurale în timpul procedurii de deficit excesiv și coordonarea planurilor de reformă cu celelalte state membre.
- Deficit de cel mult 3% din PIB și datorie publică sub 60% din produsul Intern Brut (PIB). Aceste două lucruri trebuie introduse în Constituție. Este permisă devierea de la aceste două reguli în cazuri ”excepționale”, cum ar fi o criză economică severă.
- Dacă un stat are o datorie publică mult sub limitate de 60% din PIB, cum este și cazul României, care avea la 31 octombrie 2011, o datorie publică de 38,6%, deficitul structural admis este de 1%, și nu 0,5% cât este în general.
- dacă un stat membru are o datorie publică mai mare d