Reprezentanţii USL au venit în prima zi a sesiunii parlamentare, dar nu pentru a-şi da demisiile, aşa cum au ameninţat când românii protestau în stradă, şi nici pentru a-şi oficializa, printr-un document, insolita grevă pe care vor să o ţină până la alegeri. Au venit pentru a-şi propune oamenii în conducerile celor două Camere: vicepreşedinţi, chestori şi secretari. Şi pentru a lăsa să se înţeleagă că nu sunt dispuşi să renunţe, pe perioada grevei, nici la deplasările în străinătate. „Până în acest moment, nu există un anunţ oficial făcut de cele două grupuri parlamentare (PSD şi PNL - n.r.) în sensul unui protest, indiferent ce formă va îmbrăca acest protest. Mai mult decât atât, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei, în momentul în care am ajuns la deplasări externe, reprezentanţii PSD şi ai PNL au solicitat un răgaz până luni în care să decidă la ce deplasări externe participă", a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Ce înseamnă acest lucru? Că, pe lângă indemnizaţie, sumă forfetară, cazare la hotel de lux, bani pentru transport, telefoane, etc., parlamentarii USL nu vor să renunţe nici la plimbările în străinătate. Şi de ce ar renunţa aşa uşor dacă ne uităm că printre destinaţiile aleşilor s-au numărat, în ultimele luni, Qatar, Tunisia, Pakistan, China, Cambodgia, Coreea sau Panama.
Evident că, în aceste condiţii, toate întrebările jurnaliştilor despre drepturile „greviştilor" sunt catalogate prompt drept „tendenţioase".
Senatorii şi deputaţii USL se încurcă în explicaţii
Asaltaţi de presă, reprezentanţii USL abordează o tactică cu doi paşi. În primul rând, nu-şi mai numesc protestul grevă, ci boicot sau „protest parlamentar". Apoi, încearcă să dea noi şi noi interpretări prevederilor care stipulează rolul parlamentarului.
„Activitatea parlamentară nu constă numai în votul în Parlament sau participarea la comisii sau l