Unul din patru angajatori la nivel global caută în prezent soluţii pentru a putea depăşi deficitul de personal talentat de pe piaţa muncii, iar cel mai întâlnit mod pentru rezolvarea acestei probleme este, în cazul celor mai mulţi dintre directorii de companii, recrutarea de personal din străinătate, conform unui studiu ManpowerGroup realizat, la nivel global, pe un eşantion de peste 25.000 de angajatori din 39 de state şi teritorii.
Astfel, circa 24% dintre angajatorii din întreaga lume caută în prezent soluţii viabile pentru a depăşi criza de candidaţi talentaţi, iar în europa 19% dintre directorii de companii adoptă ca măsură pentru rezolvarea acestei situaţii selectarea de personal străin. Cu toate acestea, în România doar 9% dintre patroni aleg să utilizeze forţă de muncă adusă de peste hotare.
Companiile din Statele Unite ale Americii sunt cele care caută în proporţia cea mai mare astfel de persoane care să poată ocupa posturi ce rămân vacante din cauza deficitului de pe actuala piaţă a forţei de muncă. Acestea sunt urmate în top de către firme din state precum Singapore, Costa Rica şi Japonia.
Există însă şi state în care angajatorii sunt de părere că pot soluţiona o astfel de problemă fără a apela la personal adus din străinătate. Astfel, în India, de exemplu, doar 2% dintre reprezentanţii companiilor pot spune că există într-adevăr o anumită categorie de locuri de muncă în care singurele persoane care pot ocupa funcţiile respective sunt cele străine, care deţin competenţele necesare. Există şi alte state care se află într-o poziţie similară. Printre acestea se numără Africa de Sud, Irlanda, Polonia şi China.
La nivel global, circa 76% dintre angajatori susţin că există totuşi categorii specifice de funcţii pentru care angajarea de personal recrutat din afara graniţelor este o soluţie esenţială în soluţionarea deficitului de talente d