Beijingul s-a aflat la un pas de dezastru anul trecut, după ce un satelit de 2,5 tone a fost foarte aproape să se prăbuşească în capitala Chinei, scrie Daily Mail.
Sursa notează că satelitul german de cercetare Rosat, lansat pe orbită în jurul Pământului în 1990, şi-a încheiat misiunea în octombrie 2011 şi urma să aterizeze în golful Bengal. La intrarea în atmosferă, traiectoria satelitului nu a mai putut fi controlată de specialiştii germani, iar acesta a fost foarte aproape să cadă în Beijing.
Daily Mail scrie că, dacă acest scenariu s-ar fi petrecut, cu siguranţă am fi vorbit despre „consecinţe catastrofale”: cratere uriaşe, conducte de gaz spulberate, explozii, clădiri distruse şi nenumărate victime, într-o metropolă care adăposteşte 20 de milioane de oameni.
Satelitul Rosat, care s-a aflat la un pas să se prăbuşească în Beijing
Angajaţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) spun că satelitul a trecut „periculos de aproape” de Beijing, riscând să izbească metropola, la o viteză de peste 480 km/h. „Beijingul era direct pe orbită. Calculele noastre arată că, dacă satelitul s-ar fi prăbuşit cu şapte sau zece minute mai târziu, ar fi lovit Beijingul”, a explicat Manfred Warhaut.
Daily Mail scrie că, în mod normal, 20-40% din părţile componente ale unui satelit aterizează înapoi pe Pământ. „În cazul lui Rosat, acest procent ar fi fost de 60%, fiindcă este un satelit foarte rezistent, făcut din materiale dure”, a explicat Heiner Klinkrad, director în cadrul ESA. Astfel, mai multe bucăţi din satelit, însumând 1,5 tone, au fost aproape să se prăbuşească în capitala Chinei.
Rosat a fost lansat pe orbită pe 1 iunie 1990, având misiunea să caute surse de radiaţii X. El a reintrat în atmosfera Terrei pe 22 octombrie 2011, scrie Daily Mail.
Sursa notează că şi în anii următori există pericolul ca alţi sateliţi care îşi încheie