Pentru folosirea unei platforme betonate de vreo 1.000 de metri pătraţi plus trei module din termopan, de vreo 200 de metri pătraţi, toate racordate la utilităţi, Simion Cloşcă plăteşte Primăriei echivalentul a 150 de euro lunar. Cam cât este chiria medie la o garsonieră de 40 de metri pătraţi. O fi mult, o fi puţin?
Primăria s-a gândit să-i majoreze chiria omului de afaceri cu rata inflaţiei. Adică vreo 8%. În contextul în care autorităţile locale se plâng că nu au bani suficienţi la buget, suma este mică spre derizorie. Contractul cu Cloşcă pare un fel de asistenţă socială acordată unui lovit de soartă, căruia i se ia o chirie modică pentru locuinţa socială în care trăieşte.
Este omul de afaceri Cloşcă într-o situaţie care să justifice o asemenea chirie mică? Nu. Primăria cu atât mai puţin se află într-o postură în care să o facă pe bunul samaritean, în contextul în care cu doar câteva zile în urmă se gândea să facă un împrumut de peste 10 milioane de dolari.
Ce chirie i-ar cere Primăria unui tânăr întreprinzător dacă ar fi să-i construiască un modul, să i-l racordeze la toate utilităţile şi să i-l mai amplaseze şi pe un spaţiu public? Sunt convins că mult mai mult decât încasează acum de la omul de afaceri Cloşcă. Şi nu lui Simion Cloşcă i se poate reproşa faptul că are de achitat o chirie modică pentru un spaţiu din care el încasează, la rândul său, câteva mii de euro lunar, ci Primăriei şi consilierilor care au votat la unison o asemenea înţelegere.
Când primarul se va mai plânge de lipsa banilor la buget, ar trebui, mai întâi, să facă un calcul şi să prezinte public câte astfel de contracte "sociale" mai are încheiate Primăria şi câţi alţi oameni de afaceri beneficiază de asemenea servicii cu chirii modice.
Să mai adauge la astea subvenţiile de tot felul pentru un CET aflat în moarte clinică, chiriile sociale aplicate unor locatar