România a încălcat dreptul la libera asociere a clerului din Biserica Ortodoxă Română (BOR), care a dorit să înfiinţeze un sindicat, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a publicat marţi pe site-ul său, hotărârea, ce nu este definitivă, în cauza ”Sindicatul Păstorul cel Bun împotriva României”. Sursa: MIHAI ȘOICA
”Păstorul cel Bun” a fost înfiinţat la 4 aprilie 2008 de 35 de clerici şi mireni membri ai BOR, majoritatea dintre ei preoţi ortodocşi în parohii ale Mitropoliei Olteniei. Obiectivul sindicatului, aşa cum se arată în statutul său, este de ”a apăra interesele profesionale, economice, sociale şi culturale ale membrilor săi, atât clerici cât şi mireni, în relaţiile lor cu ierarhia bisericii şi Ministerul Culturii şi Cultelor”, relatează Agerpres.
Sindicatul a solicitat Judecătoriei Craiova acordarea personalităţii juridice şi înscrierea acestuia în registrul sindicatelor. Reprezentantul Mitropoliei s-a opus acestei cereri, susţinând că statutul intern al BOR interzice crearea oricărei forme de asociere fără acordul prealabil al Mitropolitului. Procurorul a susţinut cererea, argumentând că înfiinţarea sindicatului este compatibilă cu legea iar regulamentul intern al BOR nu îl poate interzice, având în vedere că preoţii şi persoanele în cauză sunt toţi angajaţi ai Bisericii şi ca atare au dreptul de a forma o asociaţie pentru a-şi apăra drepturile.
Într-o hotărâre din 22 mai 2008, instanţa a dispus înscrierea sindicatului ”Păstorul cel Bun” în registrul sindicatelor, acordându-i astfel personalitate juridică. Mitropolia a făcut recurs, arătând că principiile constituţionale de libertate religioasă şi autonomia comunităţilor religioase nu pot fi subordonate libertăţii de asociere. Într-o hotărâre din 11 iulie 2008 Judecătoria a anulat hotărârea în primă instanţă şi a respins cererea ”Păstorului cel Bun”.
Pe 13 decembrie 20