Bursa de la Bucureşti a crescut şi miercuri, cu 1,45%, pentru a doua şedinţă consecutiv, în linie cu bursele europene, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.
Un nivel mai ridicat al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost înregistrat la 5 august, chiar înainte de scăderile înregistrate de pieţe în urma retrogradării ratingului SUA de către agenţia de evaluare Standard & Poor's.
Creşterile au continuat să fie însoţite de volume ridicate de acţiuni tranzacţionate, astfel că lichiditatea, de 66,8 milioane de lei (15,4 milioane de euro), a depăşit cu 21% rulajul şedinţei precedente, de 55 milioane de lei (12,7 milioane de euro).
"Cred că principalul factor pentru creşteri, atât pentru pieţele internaţionale, cât şi pentru bursa locală, este excesul de lichiditate monetară generat de acţiunea băncilor centrale importante. Baza de investitori locali este în continuare redusă în România. În aceste condiţii, este probabil ca volumele semnificative de tranzacţionare să fie asigurate de investitori străini. Dar o contfirmare nu poate veni decât din raportările lunare ale pieţei", a declarat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.
La finalul şedinţei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,8%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să crească, pentru a 14-a şedinţă consecutiv, şi au atins un nou maxim al ultimelor şase luni. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,513 lei, preţ în creştere cu 0,69%.
Investitorii nu au reacţionat în prima jumătate de oră la rezultatele financiare preliminate anunţate miercuri dimineaţă de Banca Transilvania (TLV), dar la finalul şedinţei, acţiunile erau în scădere cu 1,76%, la 1,002 lei, pe un rulaj de 643.000 de lei.
"Această acţiune are o lichiditate mai scăzută, având un fr