Banca Transilvania (BT), a treia banca din Romania in functie de active, a mers cu piciorul pe acceleratie anul trecut, institutia raportand o crestere a creditarii de 15%, nivel dublu comparativ cu cel inregistrat de sistemul bancar local.
Activitatea de creditarea a Bancii Transilvania a fost sustinuta in special de resursele primite de la clientela, care au avansat cu 17%, la 20,14 miliarde lei, dar si de fondurile atrase de la alte banci, care au urcat de aproape 3,5 ori, la 1,67 miliarde lei.
Astfel, portofoliul de credite al bancii a ajuns la un nivel de 15,35 miliarde lei, in crestere cu 15%, iar activele au crescut cu 19,2%, la 25,74 miliarde lei.
“Cresterea de 3,5 ori a resurselor atrase de Banca Transilvania de la alte banci arata increderea acelor banci in BT. Institutia de credit a mai profitat si de costurile reduse de finantare, avand in vedere cum au evoluat ratele interbancare, iar lichiditatea a fost ridicata in piata”, a precizat Adriana Marin, sefa departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania.
Aceasta spune ca schimbarile de management din cadrul bancii ar putea duce la o diminuare a ritmului de crestere pe partea de creditare, in conditiile in care viitoarea conducere ar putea adopta o strategie mai prudenta, in linie cu situatia economica actuala.
La mijlocul lunii ianuarie, Robert Rekkers, cel care a indeplinit timp de peste 9 ani functia de director general al Bancii Transilvania, si-a anuntat demisia, motivul oficial nefiind cunoscut in prezent.
Un scenariu vehiculat a fost acela ca actionarii bancii au decis schimbarea strategiei, de la cresterea cotei de piata la consolidarea afacerilor, in conditiile in care mediul economic este tot mai dificil.
Reprezentantii BT au explicat, pentru Wall-Street.ro, ca banca va continua cresterea prudenta si sanatoasa si in 2012.
„Focus