Pentru că m-am săturat de povestea cu ”mineritul e singura soluție la Roșia Montană”, am să vă prezint, în avanpremiera unei analize mult mai ample (aflată încă în documentare), câteva imagini și scurte comentarii care o demontează.
Turismul
Ani la rând, reprezentanții RMGC au afirmat că ”turismul nu reprezintă o soluție pentru Roșia Montană”. Ipocrizia lor a fost susținută și de către autoritățile locale. Într-o emisiune din 2009, de la Realitatea TV, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, afirma, la rândul lui, că ”turismul nu este o alternativă viabilă pentru județ”. Vorbim de un județ în care turismul a explodat în ultimii ani pe Valea Arieșului, la Arieșeni, Gârda, Scărișoara, Albac, Bucium, Rimetea. În acest din urmă caz (Rimetea), e vorba de o fostă localitate minieră. Un proiect pe 10 ani, în valoare totală de 300.000 de euro (30.000 de euro pe an) i-a convins pe loclanici să-și conserve și să-și restaureze casele. Acum, satul Rimetea este una dintre principalele destinații turistice a maghiarilor din Ungaria în România (concurând pentru prima poziție cu stațiunea Sovata). Privită la început cu neâncredere de către localnici (”cum să primesc străini în casă?”), alternativa turistică s-a dovedit un succes, iar tinerii au început să se reîntoarcă în satul în care, oficiail, sunt înregistrate aproape 50 de pensiuni.
Mai mult, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, le-a promis localnicilor că va spijini localitatea pentru includerea ei pe lista UNESCO. Patrimoniul cultural și natural, chiar dacă foarte valoros (fostele mine de fier și cetatea de la Colțești) nu e nici pe departe comparabil însă cu cel de la Roșia Montană.
Varianta turistică a început deja să se dezvolte și în Roșia Montană, împotriva PUG-ului ilegal, care declară zona ca fiind mono-industrială. Oficial, prima unitate de cazare, hostelul ”La Gruber” (cu 10 locur