Foto: Alexandra Pandrea / Intact Images FMI are dubii în privinţa privatizării caselor de sănătate, deoarece acest model nu a avut succes în ţările unde a fost aplicat, a anunţat ministrul Laszlo Borbely (foto centru), vicepreşedinte al UDMR, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI. Noua lege a sănătăţii a fost unul dintre subiectele abordate la întâlnirea liderilor şi miniştrilor UDMR cu reprezentanţii FMI, ce avut loc ieri la Guvern. Ministrul Borbely susţine că UDMR este de acord ca proiectul legii sănătăţii să fie discutat „cu asociaţiile profesionale, cu toţi cei care sunt implicaţi”. Dar a ţinut să precizeze că, într-un an electoral cum este 2012, nu este oportună introducerea unor „probleme sensibile”, care ar putea compromite reforma în domeniul sanitar.
Printre problemele sensibile în ansamblul legii sănătăţii se numără privatizarea caselor de sănătate. „De exemplu, privatizarea caselor de sănătate, unde şi FMI şi-a exprimat unele dubii, pentru că au fost ţări care le-au aplicat şi nu au fost foarte de succes”, a spus vicepreşedintele UDMR. În acest sens, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Jurnalul Naţional că: „Lumea nu este mulţumită de serviciile medicale, dar totuşi nu poţi să începi cu introducerea asigurărilor private de sănătate fără a spune cum vor fi controlate şi cum vei face în aşa fel încât din banul public să nu se facă profit privat. Nu asta aşteaptă oamenii. Ei aşteaptă servicii medicale performante, să modernizăm spitalele, dar nu dând în zona privată, şi după un timp să ne trezim că trebuie să o luăm înapoi cu toate pierderile, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria”.
De altfel, în urmă cu două săptămâni, preşedintele UDMR sublinia că legea sănătăţii nu este „prioritatea numărul unu în România în acest an”. Declaraţia liderului UDMR se opune celei exprimate de premierul Boc, care avertiza, recent, că noua