Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, joi, că posibilitatea României de a-şi îndeplini rolul de mare stat în UE depinde de "resursele pe care administraţia românească reuşeşte să le atragă, de expertiza lor, de capacitatea lor de a-şi convinge partenerii europeni".
Cioloş a apreciat că "poziţia şi imaginea unei ţări în Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât numărul de voturi în Parlamentul European sau în Consiliu".
"Este, desigur, ceea ce fac Guvernul şi Parlamentul, ceea ce face preşedintele, dar şi ceea ce fac membrii români ai Parlamentului European. Ţine în aceeaşi măsură şi de partidele la guvernare, dar şi de opoziţie. Este totodată suma reflectărilor în presă, dar şi gradul de înţelegere a protestelor din stradă", a enumerat el.
În opinia sa, "calitatea prezenţei României în Uniunea Europeană este dată în mare parte şi de calitatea prezenţei administraţiei româneşti în relaţia cu administraţia europeană".
"De resursele pe care administraţia românească reuşeşte să le atragă, de expertiza lor, de capacitatea lor de a-şi convinge partenerii europeni depinde într-o mare măsură capacitatea României de a-şi împlini rolul de stat mare în Uniunea Europeană", a spus Cioloş.
El a apreciat că "cel mai mare risc de excludere în construcţia europeană vine mai degrabă din autoexcludere, din şovăiri politice, din dezinteres".
"Resurse intelectuale şi de expertiză există în România şi la românii din afara României, fără nicio îndoială. Ce este important, este ca ele să fie angrenate într-un sistem integrat de expertiză şi interes naţional, care să meargă dincolo de interese de moment, partinice sau partizane. Atunci vom putea şi noi să facem ca valoarea României, ca naţiune şi stat membru al Uniunii Europene, să fie mai mare decât suma valorilor reprezentanţilor ei", a mai spus Cioloş.
Comisarul european Dacian