Doljul este al doilea judeţ din ţară în ceea ce priveşte numărul mare de beneficiari care îşi pierd fie ajutorul social, fie alocaţia de sprijin sau indemnizaţia de creştere a copilului, pentru că nu şi-au plătit impozitele locale. 17,12% din totalul beneficiarilor din Dolj au rămas de ieri fără sprijinul bănesc pe care îl primeau în mod normal. Drepturile cuvenite sunt suspendate până când aceştia fac dovada plăţii datoriilor către bugetul local. „Dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de cinci luni, reintră în plată şi vor primi şi drepturile din urmă. În situaţia în care nu plătesc restanţele în această perioadă de timp, dreptul încetează, iar beneficiarul trebuie să reia întreaga procedură, pentru a reintra în drepturi“, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.
În privinţa restanţierilor la plata taxelor locale, Doljul este surclasat de judeţul Mureş, cu 23,4% dintre beneficiari.
În Craiova, 11,65% dintre cei 347.469 de beneficiari de alocaţie de susţinere a familiei nu şi-au plătit impozitele locale, 10,84% dintre cei 190.490 de beneficiari de venit minim garantat nu şi-au achitat taxele locale, iar 6,71% din beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului din cei 177.577 sunt restanţieri la taxe şi impozite.
Veridicitatea datelor transmise de primării va fi verificată de angajaţii de la Protecţie Socială, instituţie care face parte din Agenţia pentru Protecţie Socială. Dacă datele se dovedesc eronate, primarii vor fi amendaţi.
Top restanţieri
10,21% din totalul beneficiarilor de ajutor social, alocaţie de sprijin sau indemnizaţie din întreaga ţară înregistrează restanţe. Judeţele în care există cel mai mare număr de restanţieri sunt: Mureş - 23,4%, Dolj - 17,12%, Bacău - 16,9%, Sălaj - 16,43%, Giurgiu - 16,18%, iar în Capitală - 7,92% dintre beneficiari.
Doljul este al doilea judeţ din ţară în ce