Ultimele decizii ale judecătorilor demonstrează că oamenii politici şi afaceriştii care cotizează mai mult decât permite legea ar putea ajunge, cât de curând, în spatele gratiilor. Sursa: Arhiva EVZ
Finanţările ilegale ale campaniilor electorale încep să producă "victime". În ultimul an, politicieni de toate culorile au fost arestaţi sau condamnaţi după ce au făcut presiuni pentru a strânge cât mai mulţi bani pentru campanie. Cu cât suma vărsată în visteria partidului este mai mare, cu atât cresc pretenţiile "mituitorilor" faţă de numărul posturilor-cheie în care urmează să-şi "planteze" executanţii.
Acestă practică întăreşte ipoteza potrivit căreia ţara este guvernată de sponsorii partidelor. Oamenii politici concurează în finanţarea ilegală a partidelor cu firmele mari. Ultimele anchete ale DNA au arătat că "taxa de recunoştinţă" a societăţilor care fac afaceri cu statul este de aproximativ 200.000 de euro.
Doi ani pentru pixuri
Ultima condamnare, nedefinitivă, îl priveşte pe fostul premier Adrian Năstase. Deşi a susţinut vehement că nu a avut vreo legătură cu manifestarea "Trofeul Calităţii", judecătorii au fost de altă părere. Doi ani de închisoare cu executare şi plata, alături de ceilalţi inculpaţi, a 3,3 milioane de lei este o lovitură năucitoare pentru fostul premier.
Sumele adunate de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), sub forma unei "taxe de participare" nu au intrat niciodată în contul ISC. Potrivit DNA, persoanele fizice trebuiau să plătescă 500 de lei, iar firmele - 1.500 de lei. Aşa s-au strâns, în 2004, nu mai puţin de 1,6 milioane de euro, bani cu care s-au plătit produse indispensabile într-o campanie electorală, dar bagatelizate de Năstase sub formula "pixuri, fulare şi căciuli".
Tehnica social-democrată
În timpul campaniei electorale din 2009, PSD adun