Premierul Emil Boc a prezentat pe scurt, joi, beneficiile si neimplinirile celor cinci ani care au trecut de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prilej cu care a afirmat ca domeniile in care tara noastra poate sa exceleze sunt cele creative, de la IT si pana la publicitate sau film.
Cu prilejul conferintei "Romania in UE. Cinci ani de la aderare" organizata joi in aula Bibliotecii Centrale Universitare, premierul Emil Boc a subliniat faptul ca, in ciuda multiplelor divergente, clasa politica romaneasca a ramas strans unita in jurul obiectivelor majore, de calibrul intrarii Romaniei in NATO sau aderarii la Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste beneficiile acestei aderari, premierul a reamintit foarte pe scurt libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, dar si investitiile straine directe, care au contribuit la cresterea economica si la modernizarea tarii.
Totodata, Emil Boc a subliniat faptul ca 65,8% din exporturile Romaniei se desfasoara cu statele din Uniunea Europeana. "Spune mult despre dependenta noastra si despre faptul ca avem obligatia de a creste competitivitatea", a punctat premierul.
Emil Boc a vorbit si despre consolidarea statului de drept in Romania ultimilor ani, despre faptul ca libertatile cetatenesti au primit garantii, iar institutiile statului au inceput sa functioneze "aproape de standardele europene".
"Din punct de vedere al legislatiei exista toate garantiile pentru functionarea independenta a justitiei", a mai subliniat Emil Boc.
Germania a majorat beneficiile sociale cu 22% in 10 ani, Guvernul Tariceanu cu 70% intr-un an si jumatate
La capitolul neimpliniri, premierul a trecut pe primul loc faptul ca mai exista 10 state care mentin restrictii pe piata muncii pentru romani.
El a subliniat inca o data faptul ca in