Clujenii, care în ultimii cinci ani au ocupat primul loc în clasamentul salariilor pe Ardeal, au fost întrecuţi de sibieni. Specialiştii susţin că evoluţia pozitivă a Sibiului se datorează investiţiilor în industrie.
Judeţul Cluj ocupă locul patru în ţară în ce priveşte nivelul salariului mediu, după Bucureşti, Ilfov şi Sibiu, conform unei analize a Institutului Naţional de Statistică privind situaţia la nivelul ţării la finalul lunii octombrie. În perioada de creştere economică, în anii 2006 şi 2007, Clujul se afla pe locul doi, după Bucureşti, cu un nivel salarial mediu de 1.489 de lei brut, adică 1.113 de lei net. În anii 2008, 2009 şi 2010, Clujul a mai fost retrogradat o poziţie, ajungând pe locul III în top, după Bucureşti şi Ilfov.
Clujul, întrecut de Sibiu
La finalul anului 2011, judeţul a ajuns pe locul patru în topul naţional. Astfel, salariile medii plătite în judeţul Cluj sunt mai mici decât cele din Bucureşti (unde salariul mediu brut este de 2.905 de lei), din Ilfov (2.733 de lei) şi din Sibiu (2.282 de lei). Nivelul salariului mediu la Cluj este de numai 2.211 de lei brut, adică 1.602 de lei net.
În acest clasament, Clujul este urmat de Timiş cu un nivel salarial de 2.176 lei brut, Argeş cu 1.957 de lei brut şi Braşov cu 1.955 de lei brut. La coada clasamentului se află judeţe precum Bistriţa-Năsăud cu 1.571 de lei brut şi Sălaj cu 1.490 de lei brut.
„Sibienii au fabrici"
„Sibienii sunt mai bine plătiţi decât clujenii pentru că ei au fabrici de mecanică fină, care presupun o muncă migăloasă şi de precizie care nu poate fi plătită cu salariul minim pe economie. Managementul acestor firme a înţeles acest lucru şi, ca atare, pentru a păstra oamenii buni, a fost nevoit să plătească mai bine", a precizat Liviu Boloş, director la Direcţia de Statistică Sibiu.
Această idee este complet