Un număr de 200.000 de rachete sunt îndreptate concomitent spre statul evreu, a declarat astăzi şeful spionajului militar israelian, generalul-maior Aviv Kochavi, citat de ziarul Haaretz. Sursa: AFP
Israelul se confruntă cu "un Orient Mijlociu mai ostil, mai islamist şi sensibil ca oricând, mai atent la sentimentul cetăţeanului, mai puţin controlabil de către regimuri şi mai puţin expus influenţei internaţionale", a declarat Kochavi.
În pofida tuturor acestor ameninţări, capacitatea de disuasiune a statului evreu a rămas intactă, a dat asigurări generalul.
Ritmul în care evoluează dosarul nuclear iranian depinde doar de voinţa ayatollahului Khamenei, lderul spiritual al Iranului, şi nu de progresele tehnologice, a adăugat Kochavi.
"Dacă ayatollahul ordonă producerea unui prim dispozitiv nuclear exploziv, credem că va dura aproximativ un an până la fabricarea acestuia. Dacă vrea un focos nuclear, atunci estimîm că vor mai trece doi ani de zile", a subliniat acesta.
Kochavi a mai precizat că armata israeliană deţine informaţii potrivit cărora Iranul a produs patru tone de uraniu slab îmbogăţit şi circa 100 de uraniu îmbogăţit în proporţie de 20 de procente. "Dacă se ajunge la un nivel de îmbogăţire de până la 90 la sută, atunci cele 100 de kilograme vor fi necesare pentru producerea a patru bombe atomice", a subliniat generalul.
Sancţiunile internaţionale deja impuse Iranului au înceut să dea rezultate concrete, a mai precizat acesta. "Rata şomajului este de 16 la sută, inflaţia a crescut la 24 de procente, dar aceste presiuni nu au determinat încă Iranul să îşi schimbe strategia", a conchis Kochavi.
Rachetă spre America
Vorbind în cadrul aceleiași conferințe, vicepremierul israelian Moshe Yaalon a declarat că o explozie produsă anul trecut la o bază a Gardienilor Revoluției, trupele de alită a