Mai multe ţări din vestul Europei au raportat că au primit mai puţine gaze ruseşti în ultimele două zile decât volumul obişnuit, una dintre cauzele presupuse fiind creşterea consumului ţărilor estice, afectate de frig, cum ar fi România, Polonia sau Ucraina, scrie cotidianul rus Vedomosti în ediţia de astăzi, potrivit Agerpres.
Livrările în Italia, Polonia şi Slovacia au fost ieri cu 8-10% mai mici decât normal, potrivit publicaţiei moscovite.
Ieri, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energiei, Marlene Holzner, a precizat că Italia primeşte cu 10% mai puţin gaz prin conducta care trece prin Austria, dar că depozitele de pe teritoriul Uniunii Europene sunt gata să facă faţă deficitului.
Agenţiile de ştiri internaţionale relatau ieri că acest lucru este cauzat de creşterea consumului în Rusia, ca urmare a temperaturilor extrem de joase de acolo.
Oficial, reprezentanţii Gazprom spun că ei continuă să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale faţă de clienţii europeni, în ciuda creşterii consumului în Rusia.
Cel mai intresant este că doi angajaţi ai unor companii occidentale de gaze presupun că gazul rusesc ar putea fi luat în statele est-europene care suferă din cauza unui ger cumplit în această perioadă. Este vorba de Ucraina, Polonia, Serbia, România, Bulgaria, Lituania şi Cehia. 89 de persoane au fost victime ale temperaturilor scăzute în aceste ţări, scrie Vedomosti, citând Reuters.
Ucraina şi-a sporit consumul de gaz rusesc, a recunoscut ministrul energiei Iuri Boioko, dar ţara nu a depăşit propriul plan anual de consum, de 27 de miliarde de metri cubi. Creşterea cererii interne va fi compensată din rezervele deţinute în depozite, a spus acesta. Polonia importă gaz în strictă conformitate cu solicitările făcute, a anunţat operatorul Gaz-System.
Nici România nu are probleme, a declarat pentru Vedomosti un repr