Sunt destui români fără bani sau plecaţi în străinătate care scapă anual de împrumuturile de la bănci, deoarece costul pe care recuperatorii le-ar avea de achitat sunt mai mari decât restanţele în sine. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Persoană cu credit mic, fără bunuri sau venituri care să poată fi executate silit - aşa arată, de regulă, românii cu datorii la bănci care au scăpat de plata creditului. Din aceeaşi categorie fac parte şi persoane care au plecat în străinătate şi nu mai pot fi găsite pentru a rambursa banii.
Recuperatorii preferă pur şi simplu să le şteargă debitorilor aceste datorii negarantate decât să-şi bată capul cu recuperarea. La firma de profil Coface, există împrumuturi sub 100 de euro sau chiar de 1.000 de euro care, dacă nu au fost înapoiate pe cale amiabilă, au fost anulate, a declarat, pentru EVZ, Alexandra Rusen, coordonator de recuperare creanţe la Coface. O firmă de colectare recuperează creanţe în numele companiilor sau în nume propriu, în cazul creditelor cumpărate de la bănci sau companii.
Au plecat peste hotare şi au scăpat de credit
"Dacă valoarea este mică şi nu am reuşit să luăm legătura cu debitorul, propunem (companiei sau băncii - n.r.) suspendarea colectării", spune Alexandra Rusen. Firma procedează la fel cu restanţele din portofolii. De asemenea, "atunci când costurile cu identificarea persoanelor ce nu mai domiciliază pe teritoriul ţării sunt mai mari decât creanţa, se renunţă", completează aceasta.
Potrivit reprezentanţilor unei alte firme, creditele contractate de români plecaţi în străinătate care nu mai pot fi recuperate ajung la câteva mii de euro de persoană. În toate aceste cazuri e vorba de credite negarantate. În celelalte situaţii se poate executa garanţia. La Coface, circa 7% din numărul de creanţe ale persoanelor fizice care erau de încasat în 2011 au fost anulate.