SUA, ţară care a evitat la limită anul trecut intrarea în incapacitate de plată din cauza creşterii datoriilor şi şi-a văzut tăiat ratingul suveran de top, se îndreaptă spre al patrulea an consecutiv cu deficit bugetar de peste 1.000 de miliarde de dolari. Între timp, statul California riscă să rămână fără fonduri luna viitoare din cauza cheltuielilor prea mari şi a veniturilor din taxe prea mici.
Comisia independentă pentru buget a Congresului SUA estimează că în anul fiscal 2012, care se va încheia în septembrie, deficitul bugetar va atinge 1.079 miliarde de dolari, nivel peste proiecţia anterioară, făcută în luna august a anului trecut, de 973 de miliarde de dolari. În cazul în care Congresul menţine reduse costurile cu forţa de muncă pentru angajatori până la sfârşitul anului calendaristic, deficitul bugetar se va majora cu 100 de milioane de dolari până în decembrie.
Analiştii apreciază că noua estimare a comisiei subliniază gravitatea problemei datoriilor SUA şi pericolul pe care aceasta îl aduce asupra creşterii economice viitoare.
Partidul Republican a catalogat datele comsiei ca fiind "o acuzaţie gravă" adusă politicilor economice ale preşedintelui democrat Barack Obama. Acesta va avea de înfruntat în noiembrie alegeri prezidenţiale, iar sondajele de opinie arată constant că americanii sunt nemulţumiţi cu modul în care Obama conduce economia.
SUA au înregistrat deficite bugetare de 1.300 miliarde de dolari în ultimii doi ani, după recordul de 1.400 miliarde de dolari din 2009, anul în care Obama a devenit preşedinte.
Agenţiile de evaluare financiară nu au reacţionat imediat la estimarea comisiei, însă încă un deficit de 1.000 de miliarde de dolari nu va ajuta SUA să-şi recâştige ratingul maxim, pierdut în august 2011, când calificativul suveran al statului a fost retrogradat cu o treaptă de agenţia Standard & Poor's în co