Zeci de copii au ajuns în centre maternale şi în adăposturi de zi de când a început frigul. Zilnic, asistenţii sociali culeg de pe străzi, din beciuri ori din barăci micuţi ale căror trupuri firave nu ar rezista gerului care a pus stăpânire pe România.
Cu toate astea sunt şi zeci de părinţi inconştienţi care refuză categoric să-şi lase copiii în grija asistenţilor sociali. "Mai bine mor lângă mine decât să-i las statului" e replica uluitoare pe care lucrătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului o aud, arată o anchetă realizată de Ştirile ProTV. Iar angajaţii statului sunt obligaţi să le respecte decizia. Din fericire însă, sunt şi părinţi care înţeleg ce e mai bine pentru micuţii lor şi acceptă să-i dea în plasament.
Şase copii într-un grajd, la Bacău
„În ultimele 24 de ore, am salvat nouă copii din Bacău”, declară pentru gândul Alina Iftode, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău. „Trei dintre ei au fost aduşi astăzi (joi, 2 februarie - n.r.) în centru, iar alţi şase în cursul zilei de ieri”.
Poveştile celor mici sunt impresionante, dar dincolo de cuvinte imaginea fiinţelor malnutrite, care tremură în frig, continuă să-i bântuie pe cei care-i salvează.
Acesta a fost cazul celor şase copii găsiţi la marginea Bacăului, într-un fost grajd, acum dezafectat. Cu un plastic pe post de geam, cu o pătură în loc de uşă, sub câteva cartoane şi o bucată de mochetă veche, aşa locuiau cei şase micuţi până ieri, când asistenţii DGASPC Bacău i-au preluat, după trei zile de negocieri cu părinţii.
În grajdul transformat în casă erau practic nouă suflete, din care trei adulţi. Un bărbat şi două femei, surori şi ambele mame. Bărbatul forma un cuplu cu una dintre surori şi împreună aveau patru copii, cu vârste între 3 şi 12 ani, din care unul era neîn