Raportul intermediar al Comisiei Europene pentru 2012 privind reforma justitiei si combaterea coruptiei în România este aproape gata, el urmează a fi publicat pe 7 sau 8 februarie. Proiectul documentului arată însă o situație destul de îmbucurătoare, desi unele neajunsuri sunt încă semnalate, mai ales privind combaterea înaltei coruptii.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan Înalta coruptie
Adesea, procesele de înaltă coruptie se soldează cu pedepse minime, iar peste jumătate din condamnări sunt cu suspendare. Iată nota cea mai critică din proiectul documentului. DNA si ANI sunt lăudate
DNA îsi continuă asa-numitul ”track-record”, adică activitatea de o manieră corectă, iar în 2011 s-a observat o crestere a numărului de puneri sub acuzare, decizii ale curtii si condamnări. Aici urmează un pasaj interesant despre achizitiile publice, unde au existat cinci condamnări, iar în domeniul proastei gestiuni a fondurilor comunitare au fost remarcate cinci condamnări finale si patru în curs de finalizare.
Comisia Europeană spune că ”numărul relativ mic de condamnări în domeniul fraudelor în achizitiile publice nu reflectă importanta problemei”, care este cu mult mai mare, de fapt. Aici există eforturi de făcut pentru a ameliora eficienta procedurilor penale.
Apoi, ANI a fost înzestrată cu un buget adecvat si cu resurse, asa că pe noi baze legale, din 2010, agentia se afirmă. Câteva cifre: ANI a identificat 18 cazuri pentru un total de averi de 5,7 milioane de euro pontential neexplicate si 23 de cazuri administrative prezentând un conflict de interese.
Urmarea care a fost dată acestor sesizări este din păcate nu mereu cea asteptată. Au fost per total mai multe confiscări de avere, o desfacere a contractului de muncă si câteva demisii. Dar felul inconsecvent si întârzierile apărute în urmările sesizărilor