Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a facut o scurta trecere in revista a datelor care marcheaza perioada scursa de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in cadrul unei conferinte organizate pe aceasta tema.
La conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare" care se desfasoara joi in aula Bibliotecii Centrale Universitare participa, in calitate de invitati, Traian Basescu, presedintele Romaniei, premierul Emil Boc, Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene si Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.
De asemenea, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene le va transmite participantilor la conferinta un mesaj video.
"Ca fost membru al echipei de negociere, ca fost comisar european, stiu cat a fost de dificil sa adoptam, dar si sa aplicam aceasta legislatie comunitara", a spus Leonard Orban in deschiderea discursului sau, exprimandu-si regretul ca persista imaginea ca tara noastra ar avea si acum dificultati in implementarea acestei legislatii.
Ministrul Afacerilor Europene a tinut sa faca mai multe precizari in acest sens, mai intai aratand ca in clasamentul numarului de proceduri de infrigement declansate impotriva statelor membre UE, Romania se afla doar pe penultimul loc, cu 47 de proceduri declansate, "din care 23 tin de necomunicare, se pot rezolva simplu".
Totodata, Leonard Orban a explicat ca impotriva Romaniei s-au depus multe plangeri in care se arata ca nu aplica legislatia comunitara, dar "numarul de cazuri clasate este urias".
"Au venit reprezentantii CE, au verificat si au constatat ca lucrurile functioneaza", a punctat ministrul, subliniind ca in ciuda acestei imagini eronate, Romania este un membru solid, care si-a propus sa contribuie la buna functionare a comunitatii