Foto: Christian Silva / Intact Images Guvernul nu găseşte bani să crească pensia medie cu 37,5 lei sau cu 60 de lei salariul mediu net pe economie. În total, e vorba despre un buget de 737 de milioane de euro pe care Guvernul ar trebui să îi găsească în acest an. De la începutul săptămânii, politicienii puterii se joacă de-a creşterea pensiilor şi salariilor.
Premierul Boc a fost mandatat luni de greii PLD să discute cu FMI creşterea veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. Apoi s-a pus în scenă o întreagă dramoletă numai bună să mute centrul discuţiilor de la scandările „viermilor” şi „ciumpalacilor” care dârdâie de ger în centrul marilor oraşe cerând demisia preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc şi organizarea de alegeri anticipate.
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că Guvernul negociează cu delegaţia FMI la Bucureşti pe marginea unei eventuale creşteri. Apoi a intervenit Sulfina Barbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, şi părea că se face lumină. „O majorare de 5% este posibilă dacă în primul trimestru al acestui an se va înregistra o creştere economică de minimum 1,8%”, a spus Sulfina Barbu.
FMI nu se opune unei creşterii a salariului minim, dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte, a dat verdictul Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.
„Este adevărat că unii spun că prin majorarea salariului vor fi mai mulţi bani la buget, dar creşterea ar trebui calibrată aşa încât să nu conducă la creşterea economiei la negru”, a mai adăugat şeful misiunii FMI în România. Până şi premierul Boc s-a prins în euforia generală, anunţând că Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi indexare a pensiilor, dar fără măsuri populiste.
Odată create aceste aşteptări, a apărut pe scenă Traian Băsescu şi le-a dat peste nas oamenilor săi. „Eu nu a