Maladia Alzheimer se propagă de la o zonă a creierului la o alta, urmând traseul dat de legăturile existente între celulele cerebrale, răspândindu-se astfel la fel ca o infecţie, au anunţat autorii unui studiu american realizat pe şoareci, ce a fost publicat miercuri, informează AFP.
Potrivit autorilor, acest studiu ar putea conduce la punerea la punct a unor tratamente pentru oameni, care vor permite încetinirea ritmului de avansare a maladiei, la începuturile ei.
Studiul, publicat online în revista PloS One, confirmă o ipoteză recentă, referitoare la evoluţia maladiei Alzheimer, potrivit căreia această boală se dezvoltă începând de la o singură zonă a creierului.
Însă în acest caz nu este vorba de un agent infecţios, ci de o proteină anormală, denumită "proteina tau", ale căror acumulări sub formă de filament sufocă şi distrug progresiv celulele nervoase, denumite neuroni.
Cercetătorii americani consideră că blocarea acestui proces într-un stadiu incipient ar putea înfrâna propagarea acestei maladii neurodegenerative, care are efecte devastatoare şi este incurabilă.
"Studiile precedente, inclusiv cele realizate prin imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) pe oameni, au evidenţiat deja acest tip de propagare a maladiei", a declarat medicul Scott Small, profesor de neurologie la Universitatea Columbia din New York, coautor al studiului.
"Dar acele studii nu au arătat cu certitudine faptul că boala Alzheimer se propagă direct de la o regiune a creierului la o alta", a adăugat el într-un comunicat.
Pentru a demonstra acest lucru, savanţii au obţinut şoareci transgenici, purtători ai unei gene care produce o formă anormală a proteinei umane tau, în cortexul entorhinal, o zonă importantă pentru memorie.
Creierele acestor şoareci au fost analizate în diverse momente în decursul unei perioade de 22 de luni, pentru a s