Un copil de numai 9 ani a ieşit ieri din spital după o internare de trei săptămâni în care a primit şase organe pentru a putea trăi.
Alannah Shevenell (9 ani) din Maine, SUA, se poate bucura din nou de viaţă după ce şi-a petrecut aproape o lună de zile în spital pentru a înlocui şase organe nesănătoase din organismul său. Ea are acum un nou esofag, ficat, stomac, splină, pancreas şi mici intestine, fără de care nu ar fi supravieţuit. Organele ei au fost distruse din cauza unei tumori.
„Am fost nevoiţi să eliminăm toate aceste organe din cauza tumorii miofibroblastice, pentru că împiedica irigarea cu sânge a organismului", a explicat pentru ABC News Heung Bae Kim, directorul Centrului de Transplant Pediatric.
Chimioterapia nu a funcţionat, iar micile intervenţii chirurgicale nu ar fi putut împiedica răspândirea tumorii. Fetiţa nu putea nici măcar să mănânce din cauza problemelor la esofag.
Din aceste cauze, medicii au ajuns la concluzia că un transplant de organe multiple este singura ei şansă de supravieţuire, dar copilul a trebuit să aştepte un an pentru a i se găsi un donator compatibil.
„În special pentru copii, găsirea unui donator cu organe în stare bună şi la dimensiuni potrivite este o adevărată provocare", a adăugat Kim.
Record medical: operaţia a durat peste 14 ore
Vestea mult aşteptată de părinţi a venit pe 27 octombrie, iar transplantul a avut loc a doua zi. Procedura a durat 14 ore şi jumătate, iar echipa de medici a numit-o „cea mai extinsă procedură de transplant" pe care a făcut-o vreodată.
„Aproape două treimi din timpul operaţiei l-am petrecut îndepărtând tumora de organele pe care urma să le transplantăm", a mai spus medicul Kim, în timp ce descria modul în care a „cojit" tumora de pe aorta lui Shevenell, un vas gros care transportă sângele de la inimă la restul