Termenul limită de aprobare a roiectului care impune operatorilor să reţină date personale ale utilizatorilor de astfel de servicii este sfârşitul lunii august
Prin intrarea în vigoare a acestui act normativ, peste 14 milioane de români nu vor mai putea rămâne anonimi
În ciuda faptului că atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au respins în toamna anului trecut proiectul de lege care impune operatorilor să reţină date personale ale utilizatorilor, Guvernul şi-a propus aprobarea acestuia până cel târziu la sfârşitul lunii august.
"Prin actul normativ se urmăreşte reglementarea la nivel naţional a obligaţiei furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului de a reţine datele de identificare ale utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay", se arată în programul legislativ al Executivului pentru acest an.
Prin intrarea în vigoare a acestui act normativ, peste 14 milioane de români (aproximativ 52% din totalul cartelelor de telefonie mobilă - abonamente şi cartele preplătite - după cum arătau datele ANCOM la jumătatea anului trecut) nu vor mai putea rămâne anonimi.
Potrivit proiectului de lege propus de deputatul Petru Movilă, "furnizorul serviciului de comunicaţii electronice destinat publicului are obligaţia de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay".
De asemenea, utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice au obligaţia de a prezenta un act de identitate la achiziţionarea serviciului.
"Utilizatorii care au achiziţionat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi sunt obligaţi să prezinte furnizorilor un act de identitate în termen de şase luni de la promulgarea legii. După şase luni