Americanii din oraşul Punxsutawney sărbătoresc astăzi cea de-a 126-a ediţie a „Zilei Cârtiţei" (Groundhog Day), o sărbătoare tradiţională care îl are în centrul atenţiei pe Phil, o marmotă despre care locuitorii cred că pot prezice vremea.
Povestea a început în 1886 când un grup de vânători de marmote din Punxsutawney şi-au declarat marmota drept singurul oracol în privinţa vremii. De atunci, locuitorii se adună în fiecare an, pe 2 februarie, pentru a vedea spectacolul.
Marmota iese din adăpostul ei, iar tradiţia spune că dacă îşi vede umbra şi se întoarce în cuşcă vor mai fi încă şase săptămâni de iarnă dură. Dacă marmota rămâne afara pentru mai mult timp, iarna va fi blândă, iar primăvara timpurie.
Localnicii şi turiştii continuă să creadă în Phil, chiar dacă legenda a fost exagerată de-a lungul anilor. Între 10.000 şi 15.000 de persoane ajung în micul orăşel din Pennyilvania. Unii spun că ideea din spatele legendei datează de foarte multă vreme, chiar din perioada romanilor. Aceştia credeau că primele zile din februarie pot prezice vremea în perioada următoare, dar ei nu foloseau marmote, ci cârtiţe.
Aceste două tradiţii au fost unite în Germania şi aduse în SUA de către imigranţi care s-au stabilit în Pennyilvania. În lipsa hârciogilor, germanii au înlocuit animalul cu o marmotă, iar Groundhog Day s-a născut, scrie „National Geographic".
„Marmota e doar un animal sălbatic"
Nu toţi cred în această tradiţie. Cei care ştiu cum funcţionează o marmotă râd de sărbătoarea de astăzi. „Bineînţeles că toată povestea asta cu marmota care prezice vremea e o nebunie", a declarat pentru Associated Press Linda Lombardi, o fostă îngrijitoare la grădina zoologică şi o apărătoare a drepturilor animalelor.
De asemenea, Phil din Punxsutawney nu este atât de dulce şi de liniştit pe cât doresc să creadă cei care apreciază sărbătoarea. „Phil nu