Angela Merkel cere Chinei să sprijine salvarea monedei euro şi pledează pentru consolidarea „parteneriatului strategic germano-chinez”. Problema drepturilor omului este doar un punct secundar pe agenda vizitei la Beijing.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Germania şi China intenţionează să-şi consolideze relaţiile. Cu această propoziţie începeau ştirile transmise în cursul zilei de joi, în care se vorbea despre vizita Angelei Merkel în Republica Populară Chineză.
În acest context a fost citată şi declaraţia premierului chinez, Wen Jiabao, care după întâlnirea cu omologul său german, a pledat pentru adâncirea relaţiilor bilaterale, fără a se pierde din vedere situaţia internaţională. Merkel nu l-a contrazis pe premierul chinez, ci a vorbit despre necesitatea dezvoltării parteneriatului strategic sino-german.
Interpretând cuvintele şlefuite ale celor doi şefi de Guvern, se concluzionează că scopul principal, dar nedeclarat al vizitei lui Merkel la Beijing este încercarea de a obţine din partea Chinei un sprijin în vederea ieşirii din criza în care se află zona euro şi, implicit, Uniunea Europeană. Dovada fiind promisiunea făcută de către Wen Jiabao că Beijingul îşi va intensifica eforturile în vederea stabilizării economiei mondiale şi a monedei euro.
Promisiunea este însă legată şi de un preţ, care deocamdată fusese formulat de către şeful Guvernului chinez prin intermediul unei atenţionări. Europenii, zicea el, trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a rezolva criza în care se află. Pentru China, Europa are o importanţă strategică şi tocmai de aceea Beijingul va interveni în vederea consolidării financiare a „umbrelei de salvare” (EFSF) şi va participa la suplimentarea sumelor destinate Europei de către Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Angela Merkel i-a promis premierului Wen Jiabao că Europa va combate criza