Guvernul promite de doi ani Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va vinde pe bursă pachete minoritare de acţiuni la principalele companii de stat din sectorul energetic şi că va privatiza Oltchim, dar până acum nu a încasat niciun leu din privatizări. Pe hârtie, 2012 ar trebui să fie anul celor mai mari privatizări. Doar unu din zece angajamente privind listarea companiilor de stat este în grafic. La capitolul realizări, Guvernul poate trece şi adoptarea ordonanţei privind guvernanţa corporativă, care va transparentiza companiile de stat, dar care nu a fost încă aplicată efectiv de nicio companie.
Guvernul şi-a asumat încă din 2010 vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la companii din sectorul energetic la care deţine participaţii şi privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni la companiile de stat cu probleme, precum Oltchim sau CFR Marfă.
Demersurile pentru vânzarea pe bursă a unor pachete de 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz au început din mai 2010, când ministrul economiei de atunci, Adriean Videanu, promitea listarea Romgaz până la finalul lui 2010. După aproape doi ani, statul a reuşit în final să selecteze intermediari pentru cele trei oferte, dar încă nu a finalizat nicio ofertă. Singura promisiune respectată a fost oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, care a avut loc în iulie 2011, dar care s-a încheiat cu un eşec din cauză că a venit exact în momentul în care pieţele internaţionale au intrat în picaj din cauza crizei datoriilor suverane ale ţărilor din zona euro.
Aşadar după doi ani de promisiuni, statul nu a încasat încă niciun ban din privatizări. Mai mult, companii precum Oltchim sau CFR Marfă sunt încă în portofoliul statului şi o duc din ce în ce mai rău, acumulând pierderi şi datorii tot mai mari.
Obiectivele asumate în scrisoarea de intenţie cu FMI de la finalul