Ieri am pus o întrebare pentru opoziţie, adică pentru Victor Ponta, am primit şi un răspuns foarte rapid. Mă rog, un început de răspuns sper, pentru că întrebarea implică totuşi şi o strategie expusă – continui să vinzi din companii profitabile sau opreşti şi rentabilizezi cît poţi? o strategie pentru conducerea acestor companii există în afara celebrilor manageri privaţi? etc. Oricum îi mulţumesc că a făcut primul pas adresînd întrebarea direct către FMI. Despre restul sper să apucăm să vorbim pe îndelete. Răspunsul lui Ponta:
Am discutat (cu delegaţia FMI) despre o situatie specială, ce se intimpla cu companiile de stat în acest an, de ce guvernul Boc să vîndă practic ceea ce a mai rămas din averea naţională, participaţiile statului la companii profitabile. Am primit asigurări că acolo unde este vorba despre companii care se află în pierdere acestea, dacă nu pot fi privatizată, vor ajunge la un tip de management privat şi nu politic care să asigure o restructurare sau o mai bună gestionare a acestora. În ceea ce priveşte companiile energetice, orice ban se va obţine din vînzarea de acţiuni va rămîne în cadrul capitalului acelei companii sau pentru investiţii în acele companii, nu vor fi practic luaţi banii pe vînzarea Hidroelectrica sau Transgaz folosiţi pentru programele electorale ale PDL. (sursa, Realitatea TV, jurnalul de la 10.00, dupa minutul 52)
A mai spus că nu exista discutia cu 5%, reducerea taxarii muncii, a CAS-urilor, romania are o taxare a muncii prea ridicata – dar mă întreb ce rezolvi daca reduci taxarea dar pastrezi codul actual al muncii si nu intaresti controlul pentru protejarea angajatilor. Aproape in acelasi timp, Traian Basescu explica ceva de genul: nu prea poti sa le ceri patronilor bani si sa le lasi oamenilor drepturi prea multe.
Bun, relaţia cu FMI, cu manageri privaţi, cu privatizarea trebuie să fie discutată clar şi