Bilanţul violenţelor izbucnite după meciul de fotbal dintre rivalele egiptene Al-Masri şi Al-Ahly, la Port-Said a ajuns la 74 de morţi, dar poate creşte. Afacerea provoacă reacţii aprinse în ţară, mai ales din partea celor care pun în discuţie rolul forţelor de ordine. Parlamentul de la Cairo se reuneşte joi într-o sesiune extraordinară. Armata a fost desfăşurată la Port-Said.
Corespondentul RFI la Cairo, Alexandre Buccianti
Sosirea în gara din Cairo în toiul nopţii a unui tren de la Port-Said, care transporta răniţii echipei de fotbal Al-Ahly a provocat o manifestaţie ostilă faţă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate. Mii de persoane care aşteptau în gară au cerut plecarea mareşalului Tantawi. Mulţi suporteri ai formaţiei amintite, dar şi ai echipei Al-Zamalek, alt mare club egiptean sunt convinşi că e vorba de o conspiraţie a autorităţilor.
Ultraşii celor două echipe au participat activ la revoluţia care l-a răsturnat pe dictatorul Hosni Mubarak. Ei au luat parte de asemenea la toate manifestaţiile împotriva Guvernului şi puterii militare. Manifestaţii care au fost reprimate violent de poliţişti şi soldaţi şi care au făcut aproape o sută de morţi din octombrie 2011. Suporterii celor două echipe reprezintă 90% din numărul total al fanilor acestui sport în Egipt.
Fotbalul este în Egipt nu doar sportul naţional, ci aproape o religie. A-i lovi pe suporteri înseamnă practic a risca să te confrunţi cu o bună parte a populaţiei.
Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a calificat evenimentele de pe stadionul din Port-Said drept "o zi sumbră" pentru fotbal.
De partea ei, Confederaţia Africană de Fotbal se declară într-un comunicat "profund şocată de această tragedie".
Un meci de fotbal a degenerat complet în Egipt, miercuri seară. Cel puţin 74 de suporteri au murit, iar alte aproximativ o mie de persoane au fost rănite, în urma cio