Propunerea de majorare a capitalului social, prima de acest gen din istoria SIF-urilor, făcută de SIF Moldova (SIF2) acţionarilor, ridică o serie de semne de întrebare cu privire la scopul operaţiunii: suma pe care vrea să o strângă de la acţionari echivalează cu dividendele cu care societatea vrea să îi recompenseze pe aceştia. Şeful SIF2 explică pentru ZF cum se va realiza majorarea şi care este scopul operaţiunii.
Marţi, 31 ianuarie, SIF Moldova (SIF2) a luat piaţa prin surprindere convocând pe 5 aprilie Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pentru a majora capitalul social cu 103,8 milioane de lei (24 mil. euro) prin aporturi în numerar ale acţionarilor. Acum, capitalul social are o valoare de 51,9 milioane de lei. Societatea le propune acţionarilor un preţ de 0,11 lei/acţiune în majorarea de capital (respectiv valoarea nominală de 0,1 lei plus o primă de 0,01 lei). Pe bursă, acţiunile se tranzacţionează la un preţ de 1,39 lei/titlu, comparabil cu o valoare a activului net cu 51% mai mare, respectiv de 2,1142 lei.
Tot pe 5 aprilie SIF2 a convocat şi AGA Ordinară pentru distribuirea unui dividend record în valoare de 114,2 milioane de lei (0,22 lei/acţiune, cu un randament de 16% al dividendului) din profitul anului trecut.
Drept reacţie la anunţul de marţi, acţiunile SIF2 au crescut în şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu circa 3,2%, desprinzându-se ferm de restul SIF-urilor care creşteau cu circa 2%, dar şi de indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, care se aprecia cu 0,8%. Avansului de circa 3% din prima zi a lunii februarie i se adaugă creşterea de 25% înregistrată de acţiunile SIF2 în prima lună din an.
Propunerea SIF2 de a da acţionarilor dividende de 114,3 milioane de lei pentru a le cere ulterior 103,8 milioane înapoi poate fi interpretată ca o strategie de a "ţine banii în compa