Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că liderii USL i-au asigurat pe reprezentanţii FMI că un eventual guvern PNL-PSD va susţine încheierea unui nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.
Ponta a spus că liderii opoziţiei i-au asigurat pe reprezentanţii FMI, ai BM şi ai CE că în opinia USL şi un viitor guvern va trebui să încheie un nou acord de tip preventiv cu Fondul.
El a sugerat că USL optează pentru o variantă de acord cu FMI aplicată şi pentru Polonia, în care Fondul nu împrumută statul respectiv, ci păstrează o anumită sumă de bani la dispoziţia Guvernului, pentru cazuri de urgenţă.
Ponta a subliniat că USL îşi va asuma respectarea acordurilor deja semnate şi va susţine acest lucru, fie în cazul unui eventual Guvern de tehnocraţi, fie în cazul unui eventual Guvern USL.
El a mai spus că USL i-a asigurat pe reprezentanţii celor trei organisme financiare că va sprijini aderarea României la toate tratele care au acoperire în UE, inclusiv la cel de guvernanţă fiscală, subliniind însă că modificarea Constituţiei în acest sens trebuie făcută de viitorul Parlament, după o dezbatere publică "serioasă şi onestă" cu privire la consecinţele "pentru viaţa fiecărui român".
Ponta a afirmat, răspunzând unei întrebări, că liderii USL nu au discutat cu FMI, BM şi CE posibilitatea anulării, pe viitor, a unora dintre măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc.
El a precizat că USL a informat reprezentanţii celor trei instituţii că, dacă va guverna, va lua măsuri de diferenţiere a TVA la produsele agricole şi de diminuare cu 5% a CAS, în condiţiile în care, la discuţia respectivă, FMI ar fi "confirmat că taxarea muncii în România este peste media UE".
România a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FM