Activitatea ANI şi DNA este subliniată în raportul pe care Comisia Europeană îl publică săptămâna viitoare la Bruxelles. Acest document tehnic de şapte pagini văzut de RFI face un bilanţ al continuării reformei justiţiei şi combaterii corupţiei de la ultima analiză din iulie 2011.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
România a făcut mai multe progrese de anul trecut şi asta în baza recomandărilor Comisiei Europene, arată proiectul raportului.
Noul Cod Civil a intrat în vigoare în octombrie fără probleme, iar cel de Procedură Civilă este aşteptat să fie aplicat în luna iunie. Celelalte coduri vor intra în vigoare doar în martie 2013 şi aici unele eforturi sunt încă necesare.
Este vorba despre recrutarea de personal specializat şi realocarea mai echilibrată a acestor resurse între diferitele instanţe.
"Accelerarea proceselor de mare corupţie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajutat România să se conformeze cu cerinţele europene", se mai spune în text.
Referitor la corupţie, documentul arată că DNA şi-a continuat activitatea îmbucurătoare, iar ANI a reuşit în final să dispună de bugetul şi resursele necesare.
Un bilanţ al activităţii ANI din 2010 şi până acum este prezentat, cu cifre care arată câte cazuri au fost identificate şi sumele potenţial nelegale asupra cărora agenţia s-a sesizat.
Efectul descurajant al acţiunilor ANI este însă "împiedicat de întârzierile şi lipsa de consistenţă în urmarea administrativă şi judiciară, care li se aduce cazurilor tratate".
Lupta împotriva marii corupţii este încă pusă sub semnul întrebării. Procesele de înaltă corupţie se soldează cu nivelul minim de pedeapsă penală, iar în 60% din cazuri, pedeapsa este dată cu suspendare, mai arată raportul.
În fine, România este pe cale de a se dota cu o nouă strategie anticorupţie, validată de experţii