„Noi consideram în mod greșit că dacă ai un punct de vedere valid şi logic toata lumea o să-ţi dea dreptate. În viaţa reală trebuie să lupți pentru a te face auzit, pentru a putea prezenta argumentaţia şi pentru a convinge audienţa să considere punctul tău de vedere ca fiind valid şi să acţioneze în consecinţă.” Am extras din comentariul postat de Cititor la articolul lui Cristian Ghinea „Note la cald…”
“Resistance Is Futile. You Will Be Assimilated!”, The Borg, Star Trek the Next Generation
1. Am 18 ani, este anul 1996 şi un coleg mai mare de facultate îmi argumentează democraţia parlamentară. El e convins că pluripartidismul aduce o valoare adăugată democrației şi calităţii guvernării: nu are cum ca din dezbaterile parlamentare să nu iasă ceva mai bun decât din creierul unei singure persoane sau din minţile unei oligarhii, cât ar fi ea de luminată, reformatore şi progresistă. Vorbește însufleţit, îmi palce să-l ascult. Îi dau dreptate. Nu are cum, este un lucru evident prin sine însuşi! Parlamentarismul este pentru oameni serioşi, are reguli de dezbatere clare, presupune responsabilitatea colectiva a elitelor noastre, a celor mai buni dintre noi.
2. După ce considerăm că am răspuns pe îndelete şi clar contra-argumentelor aduse de o autoritate cărei îi prezentasem în avans policy brief-ul care o viza, discuţia cu colegul meu alunecă spre cotidian. De fapt e o discuţie mai veche care o revine periodic. De când am lansat think-tank-ul şi pentru că încercăm să ne ţinem departe de politică, concentrându-ne exclusiv pe politici publice, diverse trusturi media ne acordă atenţie. Şi în trecut el se plângea că televiziunile îi mănâncă prea mult timp, îi dă programul peste cap şi efortul nu este nici măcar răsplătit financiar. Eu îl împingeam mereu de la spate să nu refuze prezenţa media pentru că notorietatea se poate capitaliza mai târziu şi putem promo