Gigantul rus al gazelor nu are combustibil suficient pentru a acoperi cererea mare a statelor europene, ceea ce este o demonstraţie elocventă a crizei prin care trece companie, susţin experţi din Ucraina.
Mai multe ţări din Europa au raportat că au primit mai puţine gaze ruseşti în ultimele două zile decât volumul obişnuit. Mai multe surse mass-media au explicat fenomenul prin faptul că unele ţări din estul Europei, afectate grav de frig, cum ar fi România, Polonia sau Ucraina, iau mai multe gaze din reţeaua de transport.
Iuri Koroliciuk, directorul Institutului de Cercetări Energetice din Kiev susţine că la mijloc este incapacitatea gigantului Gazprom de a majora livrările în condiţiile unei cereri mai mari.
Europenii susţin că primesc mai puţine gaze ruseşti din cauza României
„De ce gerurile ce au cuprins Rusia, Ucraina şi UE au demonstrat că Gazprom nu este în stare să sporească livrările cu 50-60 de milioane de metri cubi în 24 de ore? Răspunsul este evident. Gazpromul a făcut infarct. Ultimii patru ani compania încearcă să arate că este sănătoasă. În realitatea, Gazprom nu are surse suficiente pentru a dezvolta extracţia de gaz", a precizat expertul citat de Novii Reghion.
„Pentru a putea face faţă cererii de gaze din Europa, Gazprom este nevoit să importe masiv metan din Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi Turkmenistan" a mai declarat Iuri Koroliciuk, directorul Institutului de Cercetări Energetice.
Şefii Gazprom se duc la Tiraspol, dar evită să vină la Chişinău
Gazprom a blocat negocierile cu Republica Moldova. Preţul gazelor va mai creşte