Planurile arhitecților pentru Centrul Cultural Transilvania au stârnit revolta urbaniștilor.
Cele două planuri ale Centrului Cultural Transilvania, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), necesare pentru obţinerea certificatului de urbanism, s-au aflat ieri în primă dezbatere în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).
Propunerile expuse de arhitectul Viorel Hurduc, reprezentantul companiei VAAL Arhitectură, câştigătoarea concursului pentru proiectarea centrului, au stârnit nemulţumirea comisiei din cauza modificărilor care „vizează o arie mult mai largă decât este necesar”.
Arhitecţii au cuprins în analiză peste 16 ha, motivând că trebuie trebuie să analizeze capacitatea zonei din punct de vedere al transportului în comun. Planurile acestora ar vrea să instituie fluxul de circulaţie în ambele sensuri pe Calea Dorobanţilor şi pe B-dul 21 Decembrie. Aceasta a fost doar una dintre propunerile care au stârnit revolta comisiei de urbanism.
Ce viziune au arhitecţii bucureşteni asupra Clujului?
Autorii proiectului au propus instituirea circulaţiei în ambele sensuri pe două dintre cele mai importante artere din oraş. „Circulaţia nu poate rămâne într-un singur sens, la o aglomeraţie de 3.000 de oameni”, motivează Viorel Hurduc.
Arhitecţii din comisie au dezaprobat sugestia, reaminind că s-a mai încercat această soluţie în trecut, dar s-a dovedit neviabilă din cauza încetinirii traficului. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al comisiei de urbanism a tranşat problema, sugerându-le proiectanţilor să-şi ia gândul de la această idee. „Ceea ce e imposibil de decis este schimbarea conceptului de trafic”, a concluzionat acesta.
Alte modificări considerate inacceptabile de reprezentantul Jandarmeriei, dar şi de unii arhitecţi prezenţi, vizează sed