Un cuplu de arhitecţi tineri din Bucureşti a importat trendul eco al caselor de paie din Vestul Europei, America şi Australia , dedicându-şi ultimii doi ani studierii acestei tehnici.
Dacă celor mai multi dintre noi povestea purceluşului care şi-a construit o ,,casă din paie", ne-a înveselit copilăria, recesiunea, în combinaţie cu viziunea ECO a secolului XXI, i-au determinat pe cei doi arhitecţi să ne arate că poveştile pot deveni realitate.
Ramona şi Daniel Barbu Mocănescu şi-au petrecut ulimii doi ani studiind materialele, clima şi geografia României, metode şi retete de tencuială cu argilă şi, în vara anului 2011 au pus pe hârtie planul a ceea ce va fi prima casă de baloţi de paie din România! Au avut norocul să găsească un client receptiv la ideile neconvenţionale şi care nu s-a ferit să fie primul român ce investeşte în astfel de proiecte. Cei doi tineri sunt pasionaţi de tot ce înseamnă eco, de aici plecând căutările lor în domenul arhitecturii sustenabile.
Click pe poze pentru fotogalerie
Acum o sută de ani, când coloniştii americani din statul Nebraska obişnuiţi să ridice construcţii din lemn se confruntau cu lipsa materialului, au fost nevoiţi să se adapteze condiţiilor şi astfel au ajuns să se folosească de ce au găsit la îndemână. Paiele rezultate din urma colectării cerealelor se găseau din belşug, astfel constructorii vremii le-au transformat în baloţi, rezultând un material perfect pentru construcţii.
Casele din paie, un trend occidental
În viziunea celor doi arhitecţi care au pus bazele primului birou de arhitectură din România ce se ocupa cu astfel de proiecte, Neuron Arh Design, orice discuţie legată de casele ecologice trebuie să plece de la „Regula celor 3 E” : Economic, Ecologic şi Eficient Energetic. „Această regulă însumează principalele avantaje ale unei case din baloţi de paie. Ca arh