Parlamentul European nu poate modifica textul tratatului ACTA, poate doar să spună "da" sau "nu", ori să amâne aprobarea lui", a precizat președintele Comisiei pentru comerț internațional, portughezul socialist Vital Moreira, unde acordul ACTA va intra în dezbatere la sfârşitul acestei luni.
Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că nu pot avea nicio implicare în ACTA, un acord internațional, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European pentru a intra în vigoare. Comisia pentru comerț internațional este responsabilă cu decizia asupra ACTA, însă și alte comisii, printre care cea pentru libertăți civile.
Deoarece acordul a ridicat probleme legale, Parlamentul European mai poate să ceară Curții de Justiție a UE să verifice compatibilitatea acestuia cu legislația europeană. Cererea poate fi făcută de către o comisie. În acest caz, procedura parlamentară ar fi suspendată până la decizia Curții.
Dacă spunem "NU", tratatul este mort
„Dacă spunem da, Consiliul este autorizat să încheie acordul și să îl facă obligatoriu în UE și celelalte state participante. Devine obligatoriu în cadrul legal UE",a explicat Vital Moreira pentru europarl.europa.eu. „Dacă spunem nu, procesul se încheie și tratatul este mort. Poate fi renegociat, dar cel actual va fi mort. Pentru un nou acord trebuie începută o nouă procedură: o propunere din partea comisiei, un mandat de la Consiliu, negocieri, semnături." În trecut, Parlamentul European a spus „nu" de două ori: în cazul SWIFT și în cel al acordului cu Marocul în domeniul pescuitului.
Cetățenii își pot spune părerea despre acord
Propunerea de text se află deja pe site-ul Parlamentului European, deși nu a fost trimisă oficial deputaţilor europeni. Tot pe site se poate găsi o evaluare a acordului. A fost făcută publică până și opinia serviciului legal al Parlamentului Europ