În ultimii zece ani, populaţia României a scăzut cu 2,6 milioane de persoane. Rezultatele preliminare ale recensământului din toamna trecută arată că în ţară trăiesc 19 milioane de locuitori. Ultima oară când numărul de locuitori ai României a ajuns la aproape 19 milioane a fost în 1966.
Rezultatele provizorii ale Recensământului Populatiei si Locuintelor din 20 Octombrie 2011 prezintă o primă estimare privind numărul cetăţenilor, al gospodăriilor si al fondului de locuinte. Trebuie spus de la început că rezultatele prezentate acum sunt provizorii şi mai pot fi modificate pe măsură ce vor fi prelucrate datele înregistrate.
În cifre, România arată aşa: 19 milioane de persoane, sapte milioane de gospodării, cinci milioane de clădiri–dintre acestea din urmă, 14 mii de spaţii colective de locuit.
Populaţia stabilă a ţării include, conform normelor europene, cetăţenii cu domiciliul în România, indifent de naţionalitate, iar aici intră şi cei veniţi în ţară pentru o perioadă de cel puţin 12 luni; lor li se adaugă românii care lucrează în străinătate pentru instituţii ale statului român. Nu au fost înregistraţi cei care au refuzat sau cei care nu au fost găsiţi acasă.
Autorităţile anunţă că procentajul locuintelor în care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă 2,8% din totalul locuintelor, adică circa un million de persoane.
Cele mai interesante rezultate
Raportul dintre cetăţenii care locuiesc la sate şi cei care stau în oraşe este aproape egal. 52,3% sunt stabiţi în oraşe, restul de 47,2% în mediul rural.
Judeţele cu populaţia cea mai numeroasă sunt Prahova (cu 735,9 mii locuitori), Iaşi (cu 723,6 mii), Cluj (cu 659,4 mii), Timiş (cu 649,8 mii). Urmează, la foarte mică diferenţă Constanţa, Dolj şi Suceava. Judeţul cu cei mai puţini locuitori e Tulcea (201,5 mii), după care sunt Covasna (206,3 mii), Sălaj (217,9