"Ne aşteptăm la zile extrem de dificile", a spus ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
"Am avut o experienţă neplăcută, a nedisciplinei. Chiar dacă au fost drumurile închise, unii temerari au considerat că pot fi mai puternici decât natura. Am avut tiruri care au derapat, care au căzut în şanţuri şi au blocat circulaţia ore în şir. Vrem să evităm astfel de situaţii de blocare a drumurilor", a amintit ministrul, spunând că în Comandamentul de Iarnă au fost cooptaţi reprezentanţi ai transportatorilor, pentru a preveni astfel de situaţii.
Ministrul i-a avertizat pe responsabilii cu deszăpezirea că vor fi sancţionaţi dacă nu îşi fac treaba cum trebuie: "Toţi cei implicaţi în circulaţie sunt responsabili de viaţa celor din trafic. La finalul acestei perioade vom lua măsuri punitive împotriva celor care nu şi-au îndeplinit atribuţiile".
"Nu putem să ne jucăm cu natura, ci trebuie din păcate să îi respectăm forţa şi să ne protejăm", a mai spus Anca Boagiu.
Pe şosele acţionează în prezent 2.127 de utilaje de deszăpezire, care au la dispoziţie 13.000 tone de nisip şi 62.000 de tone de sare.
În acest moment, trei nave sunt blocate pe Dunăre, una din Germania, una din Olanda şi una din România, iar remorcherele acţionează pentru a le debloca.
Anca Boagiu a amintit că informaţia că CNADNR a cheltuit 1 miliard de euro pentru întreţinerea drumurilor, inclusiv deszăpezire, este falsă. În ultimii patru ani, CNADNR a plătit companiilor de întreţinere a şoselelor 265 de milioane de euro, iar bugetul pentru 2012, pentru această întreţinere, este de doar 19,5 milioane de euro.
În ceea ce priveşte căile ferate, au fost anulate 41 de trenuri, o linie a fost închisă, în trimp ce pe şine acţionează 148 de utilaje de deszăpezire.
Boagiu a prezentat şi situaţia aeroporturilor, spunând că la Otopeni acţionează 26 de utilaje de deszăpezire