Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la apariţia unuia dintre cele mai importante romane ale literaturii franceze dar şi universale: romanul "Mizerabilii" de Victor Hugo.
Această aniversare este un prilej, cel putin în Franta, pentru reeditarea cărtii, pentru noi exegeze si analize, dar si pentru noi evocări a acestui uluitor scriitor romantic si personaj al epocii sale care a fost Victor Hugo. Un critic litérar, Jérôme Dupuis, povesteste în revista L'Express care a fost... geneza acestei cărti. Pe 5 iulie 1845 un comisar de politie parizian descinde, la cererea unui sot furios, într-un apartament de lîngă Place Vendôme unde sotia sa se întîlnea cu un amant... Documentele epocii sunt fără apel: sotia a fost prinsă în plină situatie de adulter cu... scriitorul Victor Hugo. La ora aceea adulterul se pedepsea cu închisoarea, ceea ce doamna Léonie Biard, amanta lui Victor Hugo, a simti-o atunci pe pielea ei. In ce-l priveste pe Victor Hugo, deja celebru la cei 43 de ani ai săi, el dispunea deja de cîteva titluri de merit care l-au ajutat să scape de această pedepsă rusinoasa. Dar, pentru a evita oprobiul public s-a închis el de bună voie în apartamentul său (astăzi muzeu memorial în Place de Vosgi) si a început să scrie un roman.
Iată deci cum se poate naste o capodoperă. Aceasta este însă doar partea anecdotică a genezei sale. Victor Hugo a început să scrie aceast roman fluviu fără nici un plan, l-a abandonat de mai multe ori, l-a reluat cînd s-a dus în exil pe insula britanică Guernesey si l-a terminat în 1862, deci după 17ani de la momentul de "geneză" evocat mai sus.
Succesul a fost atunci imediat si mondial, cartea, care numără 1500 de pagini, a fost lansată pe 30 martie 1862 (în limba franceză) simultan în 12 capitale din lume: la Bruxelles, la Londra, la Roma, la Moscova... Iar cînd, pe 3 aprilie al aceluiasi an, a fost lansat volumul a