Condiţiile de schi în România sunt departe de cele întâlnite în Alpi. Cu toate acestea, în fiecare week-end pârtiile din Carpaţi se aglomerează. Jurnalul Naţional vă propune un clasament al celor mai accesibile domenii schiabile din ţara noastră.
În clasamentul întocmit pe baza preţului pe care un turist îl plăteşte pentru fiecare kilometru de pârtie existent au fost incluse numai staţiunile în care se comercializează ski-pass-uri de o zi. La Rânca sau la Straja astfel de cartele nu au fost introduse de către operatorii de transport pe cablu deoarece nu doresc să le dea impresia schiorilor că-i păcălesc. „Noi, la telescaun, nu avem ski-pass-uri pentru toată ziua deoarece se poate întâmpla ca turiştii să obosească după câteva ture şi apoi să facă scandal că îşi vor banii înapoi.
Click pe imagine pentru a mări Sezonul acesta nu am avut vreun turist care să poată face mai mult de 5-6 ture. Pârtia este foarte solicitantă, astfel că după 3 ture îţi doreşti automat să faci o pauză”, a mărturisit Sabin Cornoiu, şeful salvamontiştilor din judeţul Gorj. Vasile Richea, de la Azuga, are o altă problemă. „Am avut turişti care au venit la prima oră, şi-au cumpărat cartele pentru toată ziua, iar la prânz a trebuit să opresc telegondola din cauza vântului. Oamenii au venit să-şi ceară banii înapoi, aveau dreptate, dar din punct de vedere contabil eu nu am cum să fac acest lucru.”
Modelul calculului în funcţie de lungimea pârtiilor este folosit în Europa. În America de Nord, fiecare staţiune îşi prezintă domeniile schiabile în acri. Jurnalul Naţional vă prezintă şi preţul pe zi pe care un turist îl plăteşte într-o zi pentru fiecare hectar de pârtie.
Condiţiile de schi în România sunt departe de cele întâlnite în Alpi. Cu toate acestea, în fiecare week-end pârtiile din Carpaţi se aglomerează. Jurnalul Naţional vă propune un clasament al celor mai accesi